Sex & lust

Man måste inte ha lust till sex jämt! Problem med det sexuella uppstår när lusten aldrig finns där eller om man vill men inte kan ”få till det”. Av svenska kvinnor mellan 18 och 74 år har 47 procent någon form av sexuell störning, 50 procent av dem menar att det verkligen är ett problem.

Bland kvinnor är bristen på lust det vanligaste problemet, 30-40 procent känner ingen längtan efter sex. 25 procent får sällan eller aldrig orgasm eller känner ingen attraktion till sin partner.

Samtidigt visar en ny svensk undersökning av 80-åringar att man har mer sex än för 30 år sedan när man gjorde samma undersökning. Man är dessutom lyckligare gift och får fler och starkare orgasmer. För 30 år sedan var det också vanligare att kvinnor inte alls fick orgasm vid samlag, men idag får de flesta kvinnor orgasm och njuter av sin sexualitet.

Idag finns kostillskott som hjälper lusten för både kvinnor och män, det ökar blodflödet till könet vilket ger mer erektion, och större njutning vid orgasm, för båda parter. Kosttillskottet bör tas regelbundet under en tid för att få största effekt, och du kan även ta en större dos om 4-6 tabletter  på samma gång om du vet att du ska ha ett sexuellt möte samma dag. Då ökar den kvinnliga lusten, orgastiskheten, och mannens möjlighet till errektion.

Stress och sex går inte bra ihop. Stress gör så att vi hämmar produktionen av testosteron och östrogen, och både kvinnor och män har östrogen och testosteron fast i lite olika mängd och sort.

Men vad är det då som gör att vi känner lust till samvaro med en annan människa?
Noradrenalin och dopamin påverkar lustcentrum i hjärnan. De samarbetar med en naturlig amfetaminliknande substans i hjärnan som heter fenyletylamin. Dessa ämnen gör andhämtningen och pulsen snabbare och får oss att känna ett ”lyckorus” som gör oss modiga så vi vågar närma oss en annan person.

”Berörings- och njutningshormonet” oxytocin är också mycket viktigt när det kommer till kärlek. Detta hormon utsöndras vid mjuk beröring av huden och kärleksfull kroppskontakt hos både kvinnor och män i alla åldrar.  Beröring av huden sätter fart på nervfibrer, som skickar signaler till hjärnan. Oxytocin frigörs också tillsammans med andra måbrahormon som endorfin under själva orgasmen hos både kvinnor och män. Det bidrar bland annat till de rytmiska sammandragningarna i livmodern, slidan och bäckenbotten. 

Sex kan göra ont och då blir samlivet en plåga. Stress och spänningar kan vara orsaken. En avslappningsteknik kan hjälpa. Många äldre kvinnor har torra slemhinnor i underlivet och det gör det sexuella samlivet besvärligt. Svaga östrogenpreparat för lokal behandling i slidan kan hjälpa och finns receptfritt som kräm eller vagitorier på Apoteket.

Du kan också behöva lite mer östrogen och bioidentiska hormoner kan vara lösningen, läs mer om detta under fliken klimakteriet. För att få reda på om du behöver bioidentiska hormoner kan du testa dina hormonnivåer.

Kvinnor kan behöva testosteron. Bristande lust och förmåga att känna attraktion kan hos en del kvinnor bero på brist på manligt könshormon, testosteron. Även kvinnor producerar en liten mängd testosteron (från äggstockar och binjurar) och hormonet är viktigt för muskler, bentäthet, allmänt välbefinnande – och inte minst för ett väl fungerande sexliv. Testosteronbrist hos kvinnor kan bland annat bero på nedsatt funktion i äggstockar och/eller binjurar, om kvinnan opererat bort äggstockarna eller fått cellgifter. Läkemedel kan också ge brist, till exempel p-piller, östrogenbehandling eller kortisonbehandling. Men även åldern spelar in, studier har visat att 20-åriga kvinnor har dubbelt så höga testosteronnivåer som 40-åriga. Testa dina testosteronnivåer här.

Hos kvinnor med brist kan behandling med låga doser testosteron förbättra den sexuella funktionen. Testosteronet är inblandat i det kroppsliga gensvaret vid samlag, genom att det reglerar blodflödet och muskelaktiviteten i underlivet. I Sverige är det mycket ovanligt att läkare skriver ut testosteron till kvinnor, men Läkemedelsverket har godkänt ett testosteron för behandling av kvinnor som fått äggstockarna borttagna, och som har sexuella problem. Behandlingen bör skötas av läkare, feldosering kan ge biverkningar som ökad hårväxt och akne.

Här är läkemedlen som kan störa ditt sexliv:
Om du får sexuella problem (bristande lust, oförmåga att få orgasm) efter att du börjat med en ny medicin kan det vara en biverkning. Tala i så fall med din doktor för att eventuellt byta medicin. Här är de vanligaste läkemedlen som ger sexuella störningar:

Antidepressiva
Ångestdämpande
Blodtrycksmedel
Kolesterolsänkande
Smärtstillande (som innehåller morfin eller kodein)
Epilepsimedel
P-piller

Skilsmässostatistiken visar att det är svårt att få en relation att fungera, men vill du verkligen få den att fungera så satsa på vardagen! Alla hjärtans dag och så vidare, i all ära, men det är i vardagen vi behöver få det att fungera. Kanske kan du skicka ett sms när du är på väg till jobbet på morgonen och berätta hur mycket du tycker om din partner. Ordna med mysiga middagar utan barnen varje vecka.

I de relationer som håller länge har man sett att paren ofta tar på varandra, alltså är mycket fysiska. De visar uppskattning och närhet.

De par som håller ihop och trivs tillsammans under decennium efter decennium, är de som kan omvandla passionen till en varm glöd i stället för att ständigt leva i en eldsvåda.

Men är vi då gjorda för livslånga relationer? En del verkar vara det, och en del inte. Experterna har alla olika teorier, så det verkar helt enkelt vara individuellt.

När du väljer partner så gör ett aktivt val, då känner sig både din partner och du själv mer utvald. Ta inte din relation för given. Värdera tid! Oavsett hur lång din relation blir så är den till slut över. Varken du eller din partner varar för evigt och vi förändras på vägen. Tänk på:

  • Fråga dig vad du vill få ut av din relation.
  • Stöd din partner.
  • Prata, berätta för din partner hur du känner så att ni undviker att ha olika förväntningar på relationen.
  • Våga ha tråkigt ihop. Kan ni det så kan ni även ha kul ihop.
  • Skapa mysstunder tillsammans.
  • Fixa en måltid som stödjer dina sexhormoner
  • Ta tillvara helgmorgonen då är ni pigga och har tid

Har maten betydelse för vår sexuella lust?
Självklart! Här får du tips på maten som ger dig bättre sexliv. Det är proteiner, frukt och grönsaker som är bäst för sexualiteten. Nötter, som ger protein och bra oljor, är bra lustmat då det ger långsam energi så man orkar med att ha roligt i sängen. Om du äter en stor köttbit innan du ska ha sex så blir du däst och orkar inte.

Dålig mat är en stor bov till tappad sexlust! Det du äter kan utgöra den stora skillnaden mellan lust och olust, hur upphetsad du blir och om du får orgasm eller inte.
Maten kan ligga bakom problem som erektionssvårigheter, torrhet, smärtor vid samlag och infertilitet både hos män och kvinnor. Så om du vill ha ett bra sexliv så ska du undvika skräpmat och alkohol (ett eller två glas vin går bra). Det är bra om du kan så avstå från smärtstillande läkemedel och andra läkemedel som sänker din känslighet, samt nikotin.

Satsa på mat med hög kvalitet. För att få igång passionsdrogerna i kroppen så behövs aminosyror. Det får du genom att till exempel äta kyckling, kalkon och bönor och linser.

Kunskap om kostens betydelse för sexdriften har funnits ända sedan medeltiden, då nunnor till exempel sattes på svältdiet och förbjöds äta viss mat, som till exempel proteinrika linser, för att dämpa deras sexualitet.

Maten och drycken – men också själva dukningen, temperaturen i rummet, musiken och själva stämningen – spelar en stor roll för en bra kärleksakt.

Moderna människor är speciellt utsatta för stress, har dåliga matvanor, röker/snusar, dricker alkohol, tar mediciner, droger och motionerar för lite. Kroppen urlakas på viktiga näringsämnen, gifter lagras i vävnaderna och stör olika kroppsfunktioner. Det här leder till irritation, trötthet, sömnlöshet, utbrändhet och till slut sexuella problem. Ett bra sexliv förutsätter att kroppen får vad den behöver i form av näring. Rätt kost kan få lusten att spritta i kroppen och ge intensivare orgasmer.

Om du letar efter en hälsosam kickstart på dagen så hittar du den precis där du vaknar. Det vill säga i din säng. Forskning har visat att om du startar dagen med att ha sex så får du mer energi och bättre immunförsvar. Sex frigör hormonet oxytocin. Vid orgasm frigörs dessutom ditt eget ”morfin” endorfinerna. Du vaknar helt enkelt på rätt sida och kan ta hand om din dag på bästa sätt. Dessutom visar alla undersökningar att de som har sex flera gånger i veckan långt upp i åren håller sig yngre och friskare. Du får bättre muskeltoning, du stärker ditt hår, naglar och din hud. Du kommer dessutom känna dig mer energisk och lyckligare. Men fördelarna är fler än så enligt forskarna som menar att risken för hjärtattacker och stroke minskar om man har sex tre gånger i veckan. Män slipper också problem med prostatan om de har flera utlösningar i veckan enligt vissa studier.

Om du dessutom har en partner att ha sex med stärker det förhållandet och ni känner er sammansvetsade under hela dagen. Prova mer snabbt spontan sex på morgonen och du har skapat din egen perfekta föryngringskur.

Nära relationer och partners är en mycket viktig del för att ha harmoniska hormoner.

Lever du som singel så skaffa en liten hemlig låda med kul sexleksaker utan ftalater och andra hormonstörande material. Använd miljövänlig glidmedel. Glidmedel rekommenderar vi alltid speciellt om du är i klimakteriet eller efter menopaus.
Tips: Ett bra enkelt och billigt glidmedel är kokosolja. 

Läs mer:
Rätt mat för sexhormoner