Hud & skönhet

Huden är ditt största organ, den förnimmer, andas, känner smärta och njutning och är ditt skydd mot omvärlden. Huden hjälper dig att anpassa dig till omständigheterna genom att känna av tryck, temperatur kyla och värme. Den fångar upp signaler både inifrån kroppen och utifrån. Huden spelar även en viktig roll när det gäller immunförsvaret. Om du får beröring och tar massage gagnar det ditt immunförsvar och din ämnesomsättning. När du ger massage tänk på att använda oljor som inte är hormonstörande.

Huden är din vaktpost som skyddar dig mot väder och vind, främmande ämnen, solens farliga strålar, bakterier och virus. I huden bildas D-vitamin med hjälp av solens strålar. Vi i Sverige kan därför ha ont om D-vitamin och det är viktigt att under vinter ta extra genom ett bra kosttillskott.
D-vitamin som egentligen är ett hormon är viktigt för immunförsvaret, nervsystemet, skelettet och insulinkänsligheten i cellerna.

Så får du vacker hud utan att störa dina hormoner:

 • Drick mycket rent vatten gärna med lite lime eller citron
 • Skölj ansiktet med kallt vatten
 • Ta hormonvänliga örttillskott
 • Motionera dagligen (det räcker med en promenad på en halv timma)
 • Drick en morgon shake med protein
 • Skrubba kroppen med mjuk borste eller skrubbhandske
 • Smörj in dig med ekologisk lotion utan parabener och ftalater
 • Använd mineralsmink som är utan kemiska tillsatser
 • Ät regelbundet och ta kosttillskott som vi rekommenderar
 • Meditera och vila
 • Sov 7-8 timmar per natt för att få maximalt med tillväxthormon i kroppen

Huden spelar alltså en stor roll för hur vi mår, att vi har ett starkt psyke och slipper depressioner, en stabil vikt, en kraftig motståndskraft, ett starkt skelett och en framtid utan onödiga rynkor. Så se till att sköta huden efter bästa förmåga och förutsättningar.

Här får du några enkla tips:

Om du blandar olivolja och grönt te så får du ett närande solskydd – receptet finns här.

Du kan också göra din egen kroppslotion, din egen skrubb för kroppen och din egen skrubb för ansiktet.

Ta hand om huden på dina fötter
Ta ett fotbad med epsomsalt och smörj in fötterna ordentligt och länge med en fet ekologisk fotbalm så får du gott om måbra-hormonet oxytocin.

Ta hand om huden på kroppen
Bada i epsomsalt, det är utrensande och gör din hud strålande. Glöm inte att torrborsta dig innan badet och smörja in dig med egen eller ekologisk kropplotion. Använd din egen skrubb för kroppen och din egen skrubb för ansiktet. Ta chansen att koppla av i badet med lite tända ljus och kanske ett gott te, bubbelvatten med lime och bär, eller ett glas vin.

Glöm inte håret låt en frissa som använder sig av ekologiska hårprodukter ta hand om ditt hår. Du kan själv färga ditt hår med ekologiska hårfärger (finns på välsorterade hälsokosten eller hos ekologisk frisör).

_________________________________________________________________________

Läs mer:
Recept på härlig kroppsolja
Recept på sund hudlotion
Recept på skrubb för ansiktet
Recept på skrubb för kroppen
__________________________________________________________________