Så fungerar bioidentiska hormoner

Vad innebär bioidentiska hormoner?
Bioidentisk hormonterapi betyder att man tillför naturliga eller bioidentiska hormoner istället för syntetiska eller modifierade. De ska alltså ha exakt samma molekylära struktur som de kroppsegna hormonerna (endogena). Dessa bygger ofta på växthormoner och kan därför inte tas patent på och är inte så intressanta för läkemedelsindustrin. Bioidentiska hormoner odlas i laboratorier och är därför läkemedelsklassade och du behöver recept för att kunna köpa dem. Endast ett fåtal läkare i Sverige känner till och arbetar med bioidentiska hormoner.

Se inslag från TV4:s Efter Tio där Lotten Odh berättar om hennes test av bioidentiska hormoner:

Bioidentisk hormonterapi har funnits i USA i runt 25 år, så det är inte en ny företeelse även om det fick en nytändning i och med Suzanne Somers bok som exponerades i filmen ”Sex in the city 2” och hennes medverkan i The Oprah Show. Även Dr Phil och Dr OZ har tagit upp ämnet och det har sakta spritt sig till Sverige.

Numera finns bioidentiska hormoner även i Sverige. En del hormoner som redan skrivs ut är bioidentiska men läkaren kanske inte är bekant med just det ordet. I Sverige görs sällan någon skillnad mellan syntetiska eller bioidentiska hormoner. Man drar alla hormoner över en kam, och säger att de kan vara cancerframkallande, trots att alla undersökningar visar att det är precis tvärt om när det gäller bioidentiska hormoner. Bioidentiska hormoner har visat sig hjälpa mot hjärtkärlsjukdomar, bröstcancer och tarmcancer.

Progesteron – hälsosamt eller farligt?
Många kvinnor vill idag undvika att ta hormonersättning. De oroar sig för att det ska leda till bröstcancer, men risken för att du ska få bröstcancer är mycket lägre än risken för att dö av hjärtkärlsjukdomar. Hjärtåkommor svarar för många fler dödsfall än alla former av cancer, och är den vanligaste dödsorsaken för kvinnor i dag.

Tyvärr talar läkare och media inte om för dig att vissa bioidentiska hormoner minskar risken för hjärtkärlsjukdomar med så mycket som 60 procent utan att öka risken för bröstcancer! Tråkigt nog koncentrerar sig medierna på rapporter bröstcancer utan att upplysa och varna kvinnor för den betydligt större risken för hjärtinfarkt.

Det naturliga progesteronet, eller gulkroppshormonet som det också heter, minskar efter 35 års ålder och i takt med att vi blir äldre.
Det är mycket viktigt för att balansera östrogenets effekt i kroppen. Tidigare skrev läkare ut gestagen som är syntetiskt, modifierat progesteron när kvinnor hade klimakteriebesvär. Tyvärr visade det sig ge ökad risk för bröstcancer och idag rekommendera läkare bara progesteron vid mycket svåra besvär och under kort tid.

Dessvärre har läkare i allmänhet väldigt lite kunskap om kostens inverkan på övergångsbesvär, och man pratar sällan om att könshormonerna är starkt kopplade till signalsubstanserna i hjärnan som påverkar vårt välbefinnande och beteende. Depression, humörsvängningar och annat kan alltså komma från obalans i könshormonerna. Mycket kan förändras med en annorlunda kost men inte allt, ibland kan vi behöva ta kosttillskott, örter eller bioidentiska hormoner.

Du kan alltså också äta dig till hormonharmoni – läs mer om det här!

Östrogen – hälsosamt eller farligt?
Det finns mycket sagt om östrogen och studier har även visat dess koppling till bl a bröstcancer. Det tråkiga är att media har förvrängt, missat och uteslutit mycket i sin rapportering. Östrogen kan förbättra en kvinnas livskvalitet avsevärt om hon har brist på detta hormon. Det skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar som är en mycket vanligare dödsorsak idag än alla cancerformer tillsammans. Östrogen hjälper även till att behålla den kognitiva förmågan och motverkar depression, men är ett av de hormon vi kan få problem med i övergångsåldern.

Om man tar östrogen i tablettform måste den passera levern och det ökar risken för blodpropp, stroke och hjärtinfarkt, men tar du det genom huden blir det lättare för kroppen att ta upp det och du slipper dessa risker. Använder du dessutom en ett bioidentiskt östrogen via huden så har du istället en medicinering som hjälper dig hålla hjärtkärlsjukdomar och cancer borta.

Omfattande studier har upprepade gånger visat att bioidentiska hormoner effektivt eliminerar klimakteriesymptom utan några långsiktiga negativa biverkningar.

DHEA, bildas av våra binjurar och är ett steroidhormon som bildas av kolesterol. Det omvandlas i sin tur till testosteron och östrogen. DHEA är det hormon kroppen bildar som mest av under din livstid. Men det blir mindre och mindre av det när du blir äldre och vid 70 års ålder har du bara 15-20 procent kvar jämfört med när du är 20 år. DHEA anses av många forskare vara ett viktigt hormon som förebygger hjärtsjukdom och nedbrytningen av hud och skelett. Mycket DHEA skyddar hjärnan och det minskar risken för alzheimer och demens. Dessutom stärker DHEA immunförsvaret, höjer endorfinnivåerna i kroppen på samma sätt som när du tränar vilket gör dig glad. DHEA har också en antiinflammatorisk effekt genom att hämma ämnen som stimulerar inflammationer. Regelbunden träning och meditation höjer dina nivåer av DHEA. Studier har visat att de kvinnor som mediterat hade 47 procet högre DHEA-nivå vid 50 års ålder än de som inte mediterade.

Binjurarna producerar också kortisolsom vi behöver för att hantera stress. Det är också kortisolet som går på högvarv när vi är konstant stressade och till slut kan binjurarna bli helt utslagna av att inte haft någon tid för återhämtning. Så börja med en ny vana – meditera. Här finns tips på enkel meditation eller börja med meditativ yoga.

Slutligen måste vi bli mer medvetna om vilken negativ effekt alla former av stress har på vår hälsa. Stress är i sig självt ett hormonellt gensvar på en, av kroppen upplevd, fara. Kroniskt förhöjda nivåer av stresshormonet kortisol rubbar då det känsliga ekosystemet mellan övriga hormoner och signalsubstanser. Läs mer om stress och utmattning här!

_____________________________________________________________

TESTA DIN HORMONNIVÅ Här är internationellt välrenommerade tester som du enkelt gör hemma hos dig och sedan får svaret direkt i din brevlåda. HormonHarmoni.se erbjuder dig mycket moderata priser:
Östrogen-test
Progesteron-test
Testosteron-test
DHEA-test
Kortisol-test
D-vitamin-test

_____________________________________________________________

Läs mer:
Må bra
Aktuellt
Detta är stress och utmattning
Ät dig till hormonharmoni
För män
_____________________________________________________________

STÖD OSS - KLICKA HÄR! Stöd oss genom att köpa dina produkter och tjänster via länkarna här nedanför. På så sätt får vi möjligheten att fortsätta vårt jobb att skriva, informera och prata om hormoner och hälsa.
Friways produkter
Konsultera Lotten Odh
Holistic: www.hormonharmoni.vitamera.se


_____________________________________________________________

Tyvärr stänger HormonHarmoni möjligheten att kommentera artiklar och därmed gratis fråga om råd på sajten - detta pga av bl a porrspam bland kommentarerna. Men du har möjlighet att kommentera på HormonHarmonis Facebook-sida eller anmäla dig till Lotten Odh konsultationer.
Konsultera Lotten Odh
HormonHarmoni på Facebook