Så fungerar bioidentiska hormoner

Vad innebär bioidentiska hormoner?
Bioidentisk hormon betyder att det är ett hormon om är växtbaserat och att kroppen känner igen hormonet när man tillför det i motsats till de syntetiska.  Även bioidentiska hormoner odlas i laboratorier och är därför läkemedelsklassade i Sverige. Däremot gäller EU-regler över de svenska och därför kan du köpa vissa av de bioidentiska hormonerna via nätet då de klassas som kosttillskott inom EU. Du kan inte köpa via nätet från land utanför EU. Då blir de olagliga enligt svenska lag.

I Sverige kan det vara svårt att hitta kunniga läkare när det gäller bioidentiskt hormon. Men kunskapen ökar och sprider sig och från februari 2020 har det blivit tillåtet att skriva ut bioidentiskt progesteron Utrogest på recept. Men bara 200 mg för utblödning. Inte lägre doser för att ta dagligen.

Bioidentiskt östrogen har skrivits ut länge. Det tas via huden i form av plåster eller kräm. Receptfria varianter för torra slemhinnor finns på apoteket, vaginalt i form av vagitorier eller kräm.

Bioidentiska hormoner har visat sig hjälpa mot hjärtkärlsjukdomar, bröstcancer och tarmcancer.

Tillföra hormoner– hälsosamt eller farligt?
Många kvinnor vill idag undvika att ta hormonersättning. De oroar sig för att det ska leda till bröstcancer, men risken för att du ska få bröstcancer är mycket lägre än risken för att dö av hjärtkärlsjukdomar. Hjärtåkommor svarar för många fler dödsfall än alla former av cancer, och är den vanligaste dödsorsaken för kvinnor i dag. Enligt senaste forskningen på bioidentiska hormoner minskar risken för hjärtkärlsjukdomar med så mycket som 60 procent utan att öka risken för bröstcancer. Östrogen hjälper även mot benskörhet och till att behålla den kognitiva förmågan och motverkar depression.

Du kan även äta dig till hormonharmoni – läs mer om det här!

_____________________________________________________________

Läs mer:
Må bra
Aktuellt
Detta är stress och utmattning
Ät dig till hormonharmoni
För män
_____________________________________________________________