Detta är stress och utmattning

Stress – en mycket farlig fiende!
Utan stress skulle vi inte kunna ta oss ur sängen på morgonen eller utföra våra dagliga sysslor. Utan stress skulle vi inte kunna hantera farliga eller krävande situationer. När stress är begränsad och riktad kan den vara det som ger kraft åt ett produktivt liv.

Om stress däremot är kronisk och konstant blir inte bara livet svårare att hantera, den kan även orsaka känslomässig och fysisk ohälsa. Genom att förstå hur kroppen reagerar på stress kan man ge sig själv det stöd som behövs för att leva ett balanserat och hälsosamt liv.

Stress och binjurarna
Under perioder av stress, vare sig man upplever det som mycket eller lite, är det binjurarna som kommer till undsättning. Dessa två valnötsstora organ sitter ovanpå njurarna och utsöndrar kemikalier och hormoner i kroppen för att hjälpa oss hantera alla typer av fysisk, känslomässig och psykologisk stress.

Vad är kortisol, adrenalin och DHEA?
Kortisol, adrenalin och DHEA är de tre mest aktiva hormonerna i kroppen under perioder av stress. Allt detta syftar till att man ska hantera den uppkomna krissituationen med att antingen springa därifrån eller stanna och slåss.

För att hjälpa kroppen att återhämta sig från stress utsöndras DHEA. DHEA lugnar kroppen och ger en allmän känsla av vitalitet, energi och välbefinnande. Det fungerar också som en motvikt till kortisol och adrenalin. Där kortisol och adrenalin pumpas ut i kroppen och förbereder för handling lugnar DHEA ned systemet och ger möjlighet till återhämtning. DHEA anses också vara ett föryngringshormon och det minskar med åldern. Man kan dock stoppa minskningen av DHEA genom att meditera. En undersökning på 50-åriga kvinnor visade att de som mediterade hade 47 procent mer än de som inte mediterade! Så börja med en ny vana – meditera. Här finns tips på enkel meditation eller börja med meditativ yoga.

Vad orsakar utmattningssyndrom som så många lider av?
Under perioder av kronisk och ihållande stress förblir nivåerna av kortisol höga. Med tiden leder den ökade kortisolproduktionen till att receptorerna för kortisol blir okänsliga och inte längre reagerar lika snabbt. Detta resulterar i att binjurarna inte producerar tillräckliga mängder kortisol vilket då leder till låga kortisolnivåer eller binjuretrötthet som i sin tur leder till trötthet eller utmattning. Utan en korrekt nivå av kortisol i kroppen kan vi inte hantera fly-eller-fäkta situationer som vi ska.

Med tiden sprider sig detta tillstånd i kroppen och ett fel som uppstått i binjurarna kanske inte uppmärksammas förrän långt senare när det börjat påverka andra hormoner. Kronisk stress leder till slut till låga nivåer av serotonin i hjärnan.

Lågt serotonin i sin tur orsakar en störning i sköldkörtelns normala funktion vilket kan leda till hypotyreos. När du kommit till detta tillstånd leder det till bland annat depression, trötthet och övervikt (även undervikt kan förekomma). Binjurarna kan inte längre producera korrekta mängder av kortisol, DHEA och adrenalin. Detta leder till en oförmåga att återhämta dig från stress eller sjukdom, sömnsvårigheter, depression, kroniska infektioner, orkeslöshet, en känsla av att det är för mycket, instabilt blodsocker, sug efter salt, panikattacker och skenande tankar, viktökning, fibromyalgi samt en känsla av att vara uppe i varv men ändå trött.

Hur återhämta jag mig från binjuretrötthet?
För att bli frisk och återhämta sig ordentligt från binjuretrötthet är det viktigt att förstå att det inte är något som kan ske över en natt. Börja med att titta på vad som orsakar stress i ditt liv. Gör ett medvetet val att förändra ditt liv, våga konfrontera och avlägsna sådant i ditt liv som orsakar för mycket stress. Gör de övningar och meditation som vi rekommenderar på den här sidan för att minska din stress: tips på enkel meditation eller meditativ yoga.

Balansera dina hormoner och tillför kosttillskott som 5-HTP, B-komplex, och magnesium, som får dig att återfå en bättre nivå av serotonin i hjärnan. Det kan ta upp till 12-24 månader att blir frisk i extrema fall av binjuretrötthet.

Men om du fokuserar på att bli bättre med att reducera stress, göra övningarna som vi rekommenderar, tar kosttillskott, kanske även går till en näringsterapeut eller läkare som arbetar med kosttillskott och bioidentiska hormoner, så kommer du att få tillbaka din figur, kraft och ork.

_____________________________________________________________

Läs mer:
Må bra
Ur flödet…
Så fungerar bioidentiska hormoner
Ät dig till hormonharmoni
För män
_____________________________________________________________